Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Finsterwolde. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zondag 9 februari t/m 5 juli 2020
Componisten in oorlogstijd - verlengd t/m zondag 5 juli

Componisten in oorlogstijd - verlengd t/m zondag 5 juli

Verlengd tot en met zondag 5 juli
De expositie laat de bezoeker kennismaken met veelal Joodse componisten van wie de veelbelovende carrières abrupt werden beëindigd door de Tweede Wereldoorlog. De verhalen worden verteld aan de hand van getuigenissen, brieven, foto’s, manuscripten en (natuurlijk) muziek. Sommige componisten waren in de jaren ’20 en ’30 vanuit Duitsland gevlucht naar het ‘veilige’ Nederland, waar een bloeiend muziekleven bestond. De muziek is dan ook opwekkend, vrolijk, soms meeslepend. Tot 5 juli in de synagoge te zien én horen! (Tip: met een smartphone met qr-reader is er op locatie nog meer te horen!)

Nederland kende een bloeiend muziekleven in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw. Componisten als Géza en Rosy Wertheim hadden een internationale carrière, koordirigent en componist Israël Olman was geliefd bij duizenden zangers. Max Vredenburg en Hans Lachman componeerden muziek bij films, in het Concertgebouw klonken composities van Henriëtte Bosmans en leo Smit. De oorlog maakte een aburpt einde aan soms pas ontluikende, soms glansrijke muzikale carrières. Dit deel van de Nederlandse muziekgeschiedenis is maar weinig verteld. In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met deze – bijna – vergeten componisten door verhalen en brieven te lezen, foto’s en manuscripten te bekijken en natuurlijk de muziek te horen.
De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Leo Smit Stichting en de Stichting Folkingestraat Synagoge.

Locatie Synagoge Groningen: Folkingestraat 60
Groningen
Prijs Toegang EUR 3,00
Vrijdag 28 februari t/m 23 augustus 2020
Allemaal wonderen - GESLOTEN T/M 1 JUNI

Allemaal wonderen - GESLOTEN T/M 1 JUNI

GESLOTEN T/M 1 JUNI
Sensationele kunstwerken, indrukwekkende verhalen en wetenschappelijke invalshoeken. Ervaar deze verrassende tentoonstelling waarin het wonder centraal staat!
Openingstijden Museum Catharijneconvent
Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
Zaterdag, zondag en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur

Locatie Catharijnecovent Utrecht: Lange Nieuwstraat 38
Utrecht
Lees meer
Zondag 7 juni t/m 30 augustus 2020
Zomerzondagen

Zomerzondagen

Ook in 2020 is het middeleeuwse kerkje van Leegkerk weer in de zomermaanden in juni, juli en augustus op zondagmiddagen geopend voor bezoekers.
Vanaf zondag 7 juni t/m zondag 30 augustus is de kerk elke zondag van 12.00 – 17.00 uur open. Ook dit jaar wordt door de vrijwilligers van de kerk van Leegkerk weer een open podium georganiseerd. Deze optredens zijn gratis en starten elke zondag om 14.00 uur.

Locatie Kerk Leegkerk: Leegeweg 38
Leegkerk
Tijd 12:00 - 17:00 uur
Lees meer
Maandag 22 juni t/m 12 juli 2020
Expositie Impressie van de stad

Expositie Impressie van de stad

Van d’Olle Grieze tot het Peerd van Ome Loeks. Allerlei bekende locaties van de stad Groningen zijn te zien op de schilderexpositie ‘Impressie van de stad’ in het kerkje van Klein Wetsinge (tussen Winsum en Sauwerd). De expositie bevat schilderijen van zo’n 40 cursisten uit het atelier van Marleen Bakker en Renate Martini in de Blauwe Schuit in Winsum (Gn).

Geschilderd met een impressionistische toets, zijn de werken tegelijkertijd verrassend én herkenbaar.

De expositie met schilderijen van de ateliercursisten wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. De afgelopen jaren was de expositie succesvol en drukbezocht. Vanwege de coronamaatregelen is gekozen voor een besloten opening op zondag 21 juni.

Dagelijks geopend
De schilderexpositie ‘Impressie van de stad’ in het kerkje van Klein Wetsinge (Valgeweg 12, Wetsinge) is dagelijks te bezoeken van 10 tot 18 uur. De kerk en de aanwezige horeca zijn sinds 1 juni weer open. Wie gezondheidsklachten heeft, wordt gevraagd thuis te blijven. Af en toe kan de kerk dicht zijn vanwege een besloten bijeenkomst. Wie van tevoren zeker wil weten dat de deuren open zijn, kan bellen met Nicolaas Geenen: 06 5468 5405.

Stad
De stad Groningen, met zijn historische binnenstad en zijn levendige sfeer, was een dankbare inspiratiebron voor de schilders. Wie in het Noorden is nooit geroerd door de aanblik van de Martinitoren, de Der Aa Kerk en het Hoofdstation? De schilders hebben niet alleen deze plekken vastgelegd, maar ook moderne gebouwen, het groen in de stad en natuurlijk de levendigheid die Groningen zo aantrekkelijk maakt.

Impressionisme
Bijzonder is dat de schilderijen impressionistisch van aard zijn. Het impressionisme is een kunststroming die vooral bekend is van de schilderijen die eind 19e eeuw in Frankrijk ontstonden. Bekende impressionistische kunstenaars zijn Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas, Paul Cèzanne en Edouard Manet. Ook Vincent van Gogh is sterk door deze stroming beïnvloed. Typerend is de beleving van het moment en de aandacht voor licht en kleur. Dat vroeg om een snelle, schetsmatige werkwijze, bij voorkeur in de open lucht.
De deelnemers aan de expositie hebben ter inspiratie de expositie van Monet in het Kunstmuseum in Den Haag bezocht en hebben meegedaan aan inspiratieworkshops op straat in de stad. Doordat elke schilder een eigen, persoonlijke stijl heeft, zijn de schilderijen toch erg uiteenlopend geworden.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Klein Wetsinge
Prijs Toegang gratis
Dinsdag 23 juni t/m 16 augustus 2020
Schilderijen van Jolanda Hutte

Schilderijen van Jolanda Hutte

Jolanda Hutte exposeert in de kerk van Zuurdijk. Zij zegt over haar werk 'Als kunstenaar kijk ik natuurlijk om me heen om inspiratie op te doen voor een nieuw werk. Of om een oud werk te veranderen. En omdat ik sinds 2010 in Sauwerd, in het prachtige Reitdiepdal, woon is het het Groninger landschap dat me steeds meer pakt en me verliefd doet zijn op de kleuren, de lijnen en de prachtige luchten er boven. Net als de leden van de Ploeg kies ik er daarvoor mijn eigen interpretatie en kleurgebruik. Ik houd er van de werkelijkheid te vereenvoudigen of er dingen bij te verzinnen en ik gebruik hierbij kleur om het werk een eigen, andere dimensie te geven. Naast de Ploeg wordt ik al al sinds 1990 geïnspireerd door de Expressionisten, Kandinsky en de Impressionisten, Monet'.
De expositie van Jolanda Hutte in de kerk is te bekijken t/m 16 augustus.
De kerk is altijd open.

Locatie Kerk Zuurdijk: Hoofdweg 43
Zuurdijk
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen annette.y.broekhuizen@xs4all.nl
Zaterdag 4 juli t/m 23 augustus 2020
Expositie Lily Hogeveen

Expositie Lily Hogeveen

Lily Hogeveen exposeert schilderijen met thema's als vissen, vogels, huizen en bomen. Sinds enkele jaren ook, als gevolg van de dood van dierbaren, het thema: "kwetsbaar, de mens".

In haar werk spelen lichtheid, humor, spiritualiteit en kwetsbaarheid een belangrijke rol.

Dagelijks geopend van 11.00 - 17.00 uur.

Locatie Kerk Zeerijp: Borgweg 11
Zeerijp
Prijs Toegang gratis
Lees meer

4

july
Robert Smith en Israel Golan

Robert Smith en Israel Golan

Op 4 juli spelen Robert Smith - Viola da Gamba - en Israel Golani - barokgitaar - twee maal gedurende een klein uur werken van Marain Marais en Robert de Visée in het kerkje.van Fransum. Het wordt een intiem concert door topmusici,
Om het concert bij te kunnen wonen, moet er gereserveerd worden. Er kunnen per shift 24 toehoorders komen ( om 14:30u of om 15:45u)
Aanmelden kan uitsluitend via vroedschapfransum@gmail.com Wilt u uw naam en de tijd dat u wilt komen vermelden.
U ontvangt een reactie met de link waarmee u kan betalen (€15.- ) Na betaling is de reservering definitief.
Rondom het concert kunnen CD’s van Robert en Israel gekocht worden.

Aanvang

14.30 uur en 15.45 uur

Locatie Kerk Fransum: Fransumerweg 4
Fransum
Prijs Toegang EUR 15,00
Inlichtingen vroedschapfransum@gmail.com
Lees meer

5

july
Henk Veldman bespeelt het carillon

Henk Veldman bespeelt het carillon

De toren is gesloten! U kunt het concert van buitenaf beluisteren.
Houd onderstaande website in de gaten voor eventuele wijzigingen.

Het Hemonycarillon wordt in coronatijd elke week bespeeld, de Commissie Hemony Beiaard Middelstum heeft daarvoor wat potjes leeggemaakt die voor wat anders waren bedoeld, in deze coronatijd waar op cultureel weinig mogelijk is kan er wel live op een carillon worden gespeeld. Uit de enthousiaste reacties van de toehoorders blijkt dat dit een goed besluit is geweest. Nog belangrijker is dat door het elke week bespelen van het carillon de klank verbetert, in één week ontstaat er bijna geen roest op de klepels, daardoor klinken de klokken helderder. En juist op de klank van de Hemonyklokken heeft de componist van deze bespeling veel invloed gehad, Jonkheer Jacob van Eyck (ca. 1590-1657) was als beiaardadviseur nauw betrokken bij de eerste projecten van de gebroeders Hemony. Een goede keuze van Henk Veldman om een hele bespeling te wijden aan deze blinde fluitist en beiaardier. Nergens anders zullen de liederen van van Eyck beter klinken dan in Middelstum, het Hemonycarillon klinkt nog net als in de 17e eeuw. Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze corona tijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen, voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma de website van de Commissie; www.carillonmiddelstum.nl.

Locatie Hyppolithuskerk Middelstum: Concordiaplein 1
Middelstum
Tijd 14:00 - 15:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer

5

july
Muziek in de tuin

Muziek in de tuin

Muziek binnen spelen voor publiek is nog lastig, maar muziek buiten kan natuurlijk wel. Daarom organiseert Domies Toen muziek in de tuin. Het is nu echt midzomer in de tuin. Die staat er nu fantastisch bij. De wilde planten, de mergelvallei en de vlinder- en insectentuin zijn in volle bloei. Ook de rozen, de kruidentuin en de grote border bij de tuinmuur kleuren de tuin. Om bezoekers van al dit moois te laten genieten en wat extra's te bieden zal er regelmatig, op zondagmiddag, met mooi weer muziek in de tuin klinken.
• Zondag 5 juli: Wim Roossien - zang met gitaar, muziek uit de jaren 50, 60, 70 en eigen werk.
• Zoindag 12 juli: Woldring en Woldring - oude muziek voor blokfluit en gitaar
• Zondag 2 augustus - Hans Tulp op luit, renaissancemuziek.

Locatie Domies Toen: Pieterburen
Tijd Aanvang 14:00 uur
Lees meer

5

july
Biografie en lezing over priester-politicus Herman Verbeek

Biografie en lezing over priester-politicus Herman Verbeek

Dr. Stefan van der Poel, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, verzorgt deze lezing n.a.v. zijn biografie Priester in Sjoel over de Groningse priester-politicus Herman van Verbeek. Reserveren voor deze lezing is noodzakelijk.
De officiële presentatie van Priester in Sjoel is een week eerder, op zondag 28 juni. Voormalig Commissaris der Koningin Max van den Berg ontvangt tijdens deze besloten bijeenkomst het eerste exemplaar van het boek. U kunt de presentatie live volgen via Facebook.

Herman Verbeek (1936-2013) had een welhaast onuitputtelijke daden- en manifestatiedrang. Alles wat hij aanpakte, deed hij met hartstocht en overtuiging. Binnen de katholieke kerk behoorde Verbeek tot de groep van vernieuwers: zij die de kerk meer bij de tijd en dichter bij de mensen wilden brengen. Zijn politieke loopbaan (PPR/GroenLinks) sloot daar naadloos bij aan. Hij wilde het geloof politiseren en de politiek juist spiritueler maken. Zijn verlangen naar gemeenschap en verbondenheid botste echter met een ander diep gekoesterd verlangen: een verlangen naar concentratie en verstilling, naar een monnikenbestaan.

In 1977 raakte Verbeek betrokken bij de strijd om het behoud van de synagoge in Groningen. Als bestuurslid van Stichting Folkingestraat Synagoge organiseerde hij tientalen lezingen en exposities. Zijn laatste jaren, na het beëindigen van zijn politieke loopbaan in het Europees Parlement, verliepen grotendeels in isolement, binnen de fictieve muren van een zelfverkozen eenmansabdij. In deze periode vormde het schrijven zijn voornaamste bezigheid.

Deze biografie omvat bovenal een verslag en analyse van Hermans persoonlijke en publieke worsteling. Stefan van der Poel is universitair docent Eigentijdse Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, gespecialiseerd in de joodse geschiedenis in Nederland en de politieke en culturele ontwikkelingen in Midden-Europa.

U kunt de biografie in de synagoge aanschaffen en laten signeren door de auteur. Prijs €18,-.

Locatie Synagoge Folkingestraat Groningen: Folkingestraat 60
Groningen
Tijd Aanvang 16:00 uur
Prijs Toegang Donatie gewenst; reserveren verplicht
Inlichtingen reserveren@synagogegroningen.nl